Ето кой празнува рожден ден днес:Корнелия Петрова Нинова е български юрист и политик, народен представител от

...
Ето кой празнува рожден ден днес:Корнелия Петрова Нинова е български юрист и политик, народен представител от
Коментари Харесай

На 16 януари рожден ден има Корнелия Нинова

Ето кой чества рожден ден през днешния ден:

Корнелия Петрова Нинова е български юрист и политик, народен представител от парламентарната група на БСП , заместник-министър на стопанската система и енергетиката по външноикономическата политика (2005 – 2007) в правителството на Сергей Станишев, заместител министър-председател на България и министър на стопанската система и индустрията (от 2021 до август 2022 година) в правителството на Кирил Петков. Председател на Българска социалистическа партия от 8 май 2016 година.

Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, Оряховско.

Завършва с отличие Националната гимназия за антични езици и култури (НГДЕК) в София.

Дипломира се в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ отново с цялостно отличие. През 1995 година работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в интервала 1995 – 1996 година е юрист на Столична община.

От 1996 до 1997 година е следовател в столичната следствена работа. В интервала март-август 1997 година е юрисконсулт на БТК.

Между 1997 и 2005 година Нинова е изпълнителен шеф на „ Техноимпекс “ АД. Назначена е на тази служба при правителството на ОДС. Същевременно е назначена и на поста ръководител на съвета на шефовете на „ Техноимпортекспорт “. „ Техноимпекс “ и „ Техноимпортекспорт “ са външнотърговски сдружения, планувани за приватизиране, като след това Нинова оглавява и приватизационния екип, отговарящ за първото сдружение. На 28-годишна възраст Нинова взе участие с още 27 души в сдружението, приватизирало „ Техноимпекс “.

 Петър Жотев, министър на стопанската система и енергетиката при Иван Костов, твърди, че министър председателят персонално му е спуснал кандидатурата на Нинова „ като тьмносиня “.

При правителството на Симеон Сакскобугготски тя продължава да е изпълнителен шеф на приватизираното сдружение „ Техноимпекс “. През 2003 година Нинова се преориентира политически и става член на БСП.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР